예진이네 집수리

서울시 건축상 최우수상(리모델링 부분) 수상작

두 가구가 함께 거주할 경우를 염두에 둔 집수리다기존의 건물과 증축된 건물 사이에 현관을 두어 한 가족인 두 가구를 연결하거나 때론 분리할 수 있도록 했다기존의 건물은 56년 된 낡은 주택으로기본적인 골격은 유지하면서 현재상황에 적합한 구조로 수리되었다,

It is a jip-Soo-ri for two households . An entry porch is devised so a family of two households can be either connected or separated. The existing structure was 56 years old house, basic structure was reused, while the rest was repaired to suit the contemporary demands and needs.

 

段의 修理 Soo-ri of Level

안밖으로 많은 레벨이 존재하는 이유는 건축적 흥미를 위한 시도가 아니라 경사지에 지어진 집에서 발생하는 격차들을 완화하는 과정에서 발생된 결과로서 그 방향은 내부공간에서 마당으로 향하고 있다.

Soo-ri of Levels The reason why many levels exist in and out of the house is not an intention for architectural interests, but an outcome resulting from the process of mitigating the gaps in the house built on the slope, which is directed from the interior space to the yard.

時間의 修理 Soo-ri of Time

오래 전에 지어진 이 집은 경과된 시간이 남긴 흔적의 집합이기도 했다고목축대담장목재트러스탄화된 구들 … 이것들의 유효함은 유적처럼 박재된 가치로서가 아니라 새로 발생되는 쓸모에 따라 판정되었다.

Soo-ri of TimeThis house, which was built long ago, was also a collection of traces of the elapsed time. The validity of the old trees, retaining wall, fences, wooden trusses, and the carbonized Korean floor heating system was judged according to newly found uses, not according to their values as stuffed items like remains.

暗의 修理 Soo-ri of Darkness

빛은 밝게도 하지만 더 깊은 어둠을 만들기도 한다특히 남북으로 두터운 이 집은 빛이 내부에 골고루 미치지 않았었다그 편차를 줄이기 위해서 창문의 크기를 확대시킨다면 오히려 밝고 어두움의 격차도 커지므로천창을 내어 골고루 빛이 닿게 하였다.

Soo-ri of DarknessLight brightens, but also makes pitch darkness. In particular, this house, which was thick in the north-south direction, did not receive light evenly within. To reduce the differences, skylights were installed so that light can evenly reach the within because if the windows are enlarged, the differences between lightness and darkness within will increase.

 

  • Project Type House
  • Project Year 2017
  • Location Buam-dong, Seoul
  • Area 104.13 sqm