http://www.archdaily.com/166976/julias-house-moohoi-architecture/

 

 

http://www.designboom.com/architecture/moohoi-architecture-renovation-zeep-soori-of-julia-s-house/

 

 

https://www.dezeen.com/2011/09/10/renovation-of-julias-apartment-by-moohoi-architecture/

율리아네 집수리

말하자면 우리는 길에서 만난 사이인 것이다.

동네. 서초동

강남의 대표적인 주택가였던 서초동의 예전의 모습과 많아 달라져 있었다. 그 많던 주택들 대신 아파트가 들어서 있었고 단지에서 제외된 집들도 3, 4층짜리 다세대와 다가구 주택이 되어 있었다. 이 집이 다른 몇몇 집들과 함께 단독주택으로 남아있던 있던 이유 중의 하나는 새롭게 등장하는 주거형식의 어느 곳에도 속할 수 없었기 때문이기도 했다.

“이 집을 팔아서 아파트를 살수가 없었습니다.”

더군다나 이웃들이 이사한 인근의 아파트는 이 집을 처분해서는 구입할 수가 없었다. 그러니 아파트를 살수도, 상가를 지을 수도, 다세대나 다가구 주택을 지을 수도 없었다. 비록 골목은 도로가 되어 사람보다 차가 더 많아지고, 뒷집은 빌딩 사장에게 팔려 커다란 주차장이 되어 등허리가 시리고, 앞집은 5층 짜리 다세대가 되어 온 종일토록 햇볕을 막았지만

우면산과 예술의 전당이 동네 안뜰처럼 있는 동네는 드물었다. 게다가 스테파노, 모세, 요한이란 이웃은 오직 이 동네에만 있었다.

그녀의 집 앞 4미터 도로는

인도가 따로 없는 무뢰無賴한 길이며,

안마당을 빤히 볼 수 있는 불온不穩한 길이며,

그것을 알고도 그 민망함을 빤히 삼켜야 하는 환장換腸할 길이며,

여름날 민소매를 입을 수도 아니 입을 수도 없는 애매曖昧한 길이며,

커튼을 내릴 수도 올릴 수도 없는 우울憂鬱한 길이며,

맛난 음식조차 몰래 해 먹을 수도 없는 얄미운 길이다.

만약 그녀가 그 길을 통하지 않고서는 햇빛을 받을 수 없는 집에 산다면,

만약 그녀가 그 길을 통하지 않고서는 집안으로 들어올 수 없는 집에 산다면,

만약 그녀가 그 길을 통하지 않고서는 어떤 이웃과도 왕래할 수 없는 집에 산다면,

만약 그녀가 그 길이 아니면 눈을 둘 곳이 없는 곳에 산다면,

만약 그녀가 이런 집에서 다시 살겠다고 작정한다면,

나는 그녀의 집 앞 4미터 도로를 무엇으로 인식해야 할까?

길일까? 골목일까? 도로일까? 아니면 도시속의 해자垓子일까?

그 집을 처음 방문한 그날 나의 일기장에서.

시선의 수리修理

이런 동네에서 살기 위해 우선 할일은 주변 시선에 대한 처리였다. 뒤와 옆은 그렇더라도 앞쪽방향은 심각했다. (앞집에서 본 이 집의 모습사진) 정면에 있는 5층짜리 다세대주택의 창문들을 불투명하게 처리하여 직접 보이는 안았지만 문제는 좌우측의 두 집이었다.

“제가 빨래를 널다 이상해서 보면 저 집 2층에서 어떤 남자가 우리집을 빤히 바라보고 있는 거예요. 담배를 피면서요. 얼마나 놀랐는지……”

특히 왼쪽에 있는 상가의 고시원에 있는 발코니에서 이 마당은 물론 안방의 속까지 들여다보였기 때문에 여름인데도 두툼한 커튼을 처고 살아야 했지만 문제는 그쪽이 남쪽이라는 것이었다. 무작정 막으면 시선은 차단되겠지만 햇볕과 바람이 통하지 않기 때문에 어둡거나 더울 수 있다는 것이었다. 이것에 대한 처리는 두 가지 방법이었는데 시선을 차단하는 곳은 그 높이에 맞추어 검은 벽돌로 막았고, 시선은 막아야 하지만 바람과 햇볕이 필요한 곳은 시선과 햇볕의 방향을 고려하여 만든 나무커튼을 2층의 스라브에 매달아 처리했고 거실과 안방의 창문 높이는 벽돌담의 윗단과 나무커튼의 아래사이에 맞추어 해결을 했다. 이 집에서 필요한 수리修理의 우선은 집보다 외부로부터의 보이거나 ‘보인 것’에 대한 수리修理인 셈이다.

공간의 修理

골목길

외부공간에 주목한 곳은 이 집과 도시의 경계였다. 대문을 열면 바로 길이 나오는 것이 보통이지만 문제는 인근에 생긴 아파트로 인해 차량이 많이 다닌다는 것이었다. 길이 아니라 도로가 된 것이다. 이러다간 어느 영화처럼 달리는 차에 때마침 열린 대문이 날아갈 판이었다. 문장으로 말하면 문맥을 잇는 접속사처럼 대문과 도시를 잇는 골목길을 만든 것이다. 외부공간 모두 를 합처 대여섯 평에 불과한 이 집에서 무려 한평을 사용한 이곳에서는 율리ㅏ가 오랜만에 오시는 친정아버지를 맞는 곳이며, 마당으로 초대할 사람과 그렇지 않은 사람을 차별하는 곳이며, 급한 출근길에서 대문을 열은 후 도로의 형편을 살피는 곳이며, 도로와 데크의 높이차를 해결하는 곳이다.

마당

이 집의 바깥공간은 아주 복잡했다.. 땅속에 묻힌 2개의 장독, 외부계단(평), 한쪽 팔만 펼쳐지는 빨래 건조대, 양쪽 팔을 모두 펼쳐지는 빨래 건조대, 라일락 나무와 단풍나무와 그 가지에 붙들어 맨 빨랫줄과 그곳에서 마르고 있는 빨래들, 딸의 작품인 누드조각상과 주석판으로 만든 십자가상과 힘을 주어 들어도 코도 들썩하지 않는 두 상자분량의 도자기 작품박스, 빗물로 채워진 항아리, 에어컨 실외기와 그 위에서 반쯤 열려진 공구박스, 수석, 펑키가 생산한 것으로 추정되는 강아지 똥. 군자란 화분, 국화화분, 행운목화분,오지화분,도기화분,자기화분들들들, 담장을 따라 심어진 나팔꽃, 주목, 벼락 맞은 감나무, 계단과 벽의 모서리에 있는 오래 묵은 모란, 국화,배롱나무,라일락나무,주목,석류나무,대문에 비스듬이 서있는 예배당식 장의자, 빗자루, 삽자루, 굉이자루가 있었다. 없는 것이 딱 하나 있다면 그것은 마당이었다. 우리는 바깥공간에서 있는 수납, 정원, 건조, 전시, 응접 등의 기능들을 분산할만한 외부공간을 확보하는 방법으로 널따란 목제 데크를 1층의 바닥의 높이에 만들면서 기존의 나무가 있던 곳은 일정한 크기로 절개하여 정원과 마당을 분리했고 도자기 등은 2층에 있는 자녀의 작업실과 연못가로 옮기는 식으로 외부공간을 수리修理했다.

쓸모의 수리修理

이 집이 38년 전의 시대에 적합하게 설계된 집이었다. 이 집을 구입한 동기중의 하나는 바깥주인의 7형제와 방의 개수가 같았기 때문이었지만 지금은 가족 수대로 4개의 방에다 가끔 오시는 부모님이 기거할 손님방 하나면 충분했다. 반면 살림이 늘자 창고는 더 필요했고, 대형냉장고와 김치 냉장고가 들어가기에는 부엌의 구조도 적합지 않았다. 삶LIFE CYCLE의 변화에 대하여 공간은 38년 전 그대로였던 것이다. 여기에 더하여 집이 어두웠다. 정남향의 집이었지만 집의 안쪽이 깊어 창문주면만 빼꼼 할 뿐 반대편은 어두웠다. 북쪽 방은 주차장 때문에 창문조차 열수가 없었다. 거기다가 앞집이 높게 짓는 바람에 창문마저 열지 못하는 상황이 온 것이다. 어둠의 포위를 풀기위해서는 집의 한복판까지 햇볕을 들어오게 할 는 방법을 찾아야 했다. 의외로 간단했다. 앞집의 영향을 받지 않고 햇볕이 잘 드는 곳은 찾아내어 그곳의 바닥을 크게 도려내자 1층의 안쪽까지 빛이 들어왔다. 38년 만에 직사광선을 초대한 것이다. 그렇게 되자 덩달아 바람도 잘 통했다. 에어컨 없이도 여름을 지낼 수 있었고 고 출근을 독촉하는 엄마의 소리도 2층까지 퍼졌다. 아들은 귀찮아졌지만.

Seocho-dong

Overall appearance of the Seocho-dong area, a representative residential district in Gangnam, Seoul,wasquitedifferentfromthewayitlookedinthepast.Manyoftheearlierhouseswerereplacedbyhigh-riseapartments.Housesthatwereexcludedfromtheapartmentcomplexeswereturnedintolow-risemulti-familyhousingunits.

One of the main reasons Julia’s house could remain unchanged was it couldn’t belong to any type of housing that newly appeared and it was situated on a small plot in the outskirts of commercial and residential areas. Moreover, the owner said she couldn’t afford to purchase an apartment unit in the neighborhood by selling the house. She could neither buy an apartment nor build a commercial building, nor build a multi-household home. The narrow alley near the house was enlarged and turned into a road where cars run all day, and the house behind Julia’s home was transformed into a parking lot which exposed it to the cold in winter. In addition, the house in front of hers was changed to a 5-story multi-family housing unit blocking sunlight all day long. Despite such poor housing conditions, the neighborhood has beautiful landscapes surrounded by Mt.UmyeonandSeoulArtsCenter.Moreover,shehastremendousassetsinhergoodrelationshipwithnext-doorneighbors,Stephano,Moses,andJohn.

The 4m wide street in front her house

Is an imprudent street that has no pedestrian path,

Is a disturbing street that looks directly into her inner courtyard,

Is an irritating street that demands endurance without a solution,

Is an ambiguous street that makes her confused over whether to wear shorts or not in the summer,

Is a frustrating street that makes her embarrassed over whether to gather up curtains or not,

Is a nasty street that deprived her of the freedom to enjoy delicious meals with her family.

If she has to live in a house which gets no sunlight without the street,

If she has to live in a house which allows no entrance without the street,

If she has to live in a house which allows no free travel to neighbors without the street,

If she has to live in a house which blocks views except the street,

If she decides to live in this house again,

How should I consider the street 4m in width in front of her house?

Is it a street or alley, or a road? Or, is it a moat in the urban city?

-First day I visited the house, excerpt from my diary

 

Repair on vision

The first thing to be done to keep living in the neighborhood was to handle views from the surroundings. In particular, the house is laid open to view from the house in front. Although direct exposure of the inside of the house could be avoided due to opaque glass on the windows of the multi-household house in front, the problem was severe from the houses on both sides.

She said one day while she was putting out the laundry, she was surprised to see a man standing on the balcony on the second floor staring at her house, while smoking.

Her inner courtyard and bedroom especially were directly viewable from the balcony of a commercial residential building on the left. So, she had to close thick curtains all the time even during the hot summer. However, the problem was the direction facing the south. If installing a screen, views from outside could be blocked. But, it could also prevent sunlight and wind from coming through to the space. I came up with two ideas for the solution. One was to partially lay bricks to cut off views from the next-door house and the other was to partially install a wood curtain on the slab structure on the second floor to let sunshine and wind freely come and go. Through this measure, all the disturbing troubles were resolved. What was needed most in repairing this house was to fix problems concerning views from the outside, rather than the house itself.

 

Repair on space

Creating a narrow street to connect the entrance of the house and the area

What grabbed my attention among external spaces of the house was the boundary between the house and the city. Usually, entrances of houses are adjoined with an alley. But, the house faces a road where a lot of cars go by due to the new apartment buildings constructed nearby. The alley was turned into a road. In this way, like a scene from a movie I watched, a not-so-funny thing might happen as an open entrance could be blown away by a car closely passing by just in time. Thus, I decided to create a narrow alley that connects the entrance with the city like a conjunction connecting words in a sentence. The alley which was created on a corner of the small external spaces of the house serves various roles. It is the place where Julia greets her father occasionally visiting her family, a place where she lets her neighbors into her yard, a place she adjusts her hair or dress on her way to work or a place which bridges the road and her yard together.

The Court

The house’s external spaces were complicated with miscellaneous things scattered all over. Two jar stands buried in the ground, outdoor stairs, a drying rack with only one wing folded out, a drying rack with both wings available, clotheslines tied between tree branches and drying laundry, a sculpture depicting a naked body which was a work of her daughter, a cross made of tin plate, two boxes full of ceramic works, jar stands filled with rainwater, outside air conditioner unit, a half-open tool box, viewing stones, dog feces, lily, chrysanthemum, good luck tree flowerpots, porcelain pots, morning glory planted along the fence, a persimmon tree, peony, chrysanthemums, a lilac tree, a pomegranate tree, a long bench leaning against the entrance, a broom and a shovel.

The only thing missing was a yard. I created a spacious wooden deck at the height of the first floor in order to secure external spaces to distribute the functions such as storage, garden, drying, exhibition and receiving visitors. In this process, separated the garden and the yard by cutting out the area around the existing tree with same size and shape and repaired the outdoor spaces after removing ceramic pieces to the daughter’s atelier or the edge of the pond.

 

Repair to Enhance Usability

The clock of the house stopped 38 years ago. One of the reasons to purchase the house was said to be 7 rooms which fit the number of the brothers of her husband. But, the family no longer needs all the rooms. Now, four rooms for each family member, coupled with a guest room, are enough. On the other hand, the family needed more storage space as household goods increased. The structure of the kitchen was not proper for large appliances such as large refrigerators and kimchi refrigerators to be installed. Their lifestyle changed significantly, but their living spaces remained unchanged. In addition, the house was dark. Although the house faces the south, the sunlight couldn’t reach inner spaces of the house due to its structure. Moreover, she has never dared to open windows of a north-facing room because of a parking lot. Now, the situation worsened as the newly built house in front obstructs sunlight and wind from reaching her house. I had to find a solution to let the sunshine reach deeply inside. The answer was unexpectedly simple. After I found a sunny place which is not influenced by the house in front, I cut out a big chunk of the floor of the place, inviting sunlight to the deep inner parts of the house followed by the wind. Now, they can stay cool during summer without an air conditioner and Julia’s voice urging them to wake up in the morning is clearly heard from the second floor, although it may be cumbersome for the son.

 

  • Project Type House
  • Project Year 2009
  • Location Seocho-dong, Seoul
  • Area 189.5 sqm